Skip to main content
LIF klummen

Dansk Wimbledonmester 2012 (1)

By 22. juli 2012No Comments

Danmark fik sin første Wimbledonmester nogensinde, da Frederik Löchte Nielsen vandt herredoublen på Center Court sammen med briten Jonathan Marray lørdag aften den 7. juli 2012.

 

I en lang og sen kamp lørdag aften (knap 5 timer) vandt Frederik og Jonathan i en helt fantastisk og højdramatisk kamp over svenskeren Robert Lindstedt og rumæneren Horia Tecau, der er rangeret som nr. 10 på verdensranglisten og var i de to sidste Wimbledonfinaler (2010 og 2011).

 

Kampens resultat blev 4-6, 6-4, 7-6 (7/5), 6-7 (5/7) og 6-3. Efter en afbrydelse af kampen efter tredje sæt pga. regn, førte Frederik og Jonathan i fjerde sæts tiebreak med hele 4-0 og øgede endda til 5-0, men den fair Marray sagde, at han havde berørt nettet ved sin vinderflugtning, og Lindstedt og Tecau kom pludselig tilbage i tiebreaken i fjerde sæt – og vandt det. I det femte og afgørende sæt vandt Frederik og Jonathan 6-3 og viste dermed en fantastisk moral og mental styrke.

 

Forinden den medrivende finale havde Jonathan og Frederik, der var kommet med på et wildcard dagen før Wimbledons start, i semifinalen sensationelt vundet over verdens bedste doublepar, brødrene Mike og Bob Bryant. De to brødre vandt de to sidste Wimbledonfinaler (2010 og 2011) og har 11 Grand Slam-titler!

 

Frederik Löchte Nielsen har med Wimbledonmesterskabet ikke blot indskrevet sig i dansk tennishistorie, men tillige i dansk idrætshistorie, og hans store bedrift tåler sammenligning med Poul Elstrøms fire guldmedaljer i finjolle, EM-mesterskabet i fodbold i 1992 samt Bjarne Riis’ sejr i Tour de France i 1996.

 

Hvad der ikke lykkedes for Kurt Nielsen, Frederiks farfar, i singlefinalerne i Wimbledon i 1953 og i 1955 samt i mixdoublen i 1958, lykkedes altså for hans barnebarn Frederik Löchte Nielsen. Forbandelsen, der hvilede over familien Nielsen i Wimbledonfinaler, var forsvundet, og Frederiks Wimbletontriumf er et sandt eventyr, og Frederiks drengedrøm gik i opfyldelse.

 

Wimbledon-titlen til doublemakkeren Jonathan Marray er også historisk for Storbritannien, idet briterne ikke har vundet en finale siden Fred Perry vandt i 1936, altså for 76 år siden.

 

TV-kommentatorerne Michael Tauson og Kenneth Carlsen karakteriserede Frederiks triumf som “surrealistisk”, og kronprins Frederik kaldte den “uovertruffen”. Den britiske TV-station BBC kaldte i øvrigt Frederik for brite, hvilket Frederik ikke havde noget imod, men han bekendte sig dog meget tydeligt til sine danske rødder.

 

Økonomisk fik Frederik 1.2 mio. kr. for Wimbledon-sejren, hvilket var kærkomment for en tennisspiller, der i 10 år kun har haft en beskeden årsløn på knap 250.000 kr.

 

I næste klumme vil spørgsmålet om, hvordan og hvorfor det lykkedes Frederik og Jonathan at vinde den eftertragtede herredouble i Wibledon blive taget op, og der vil blive givet et bud på Frederiks muligheder i international toptennis.